Huisautomatisering

Slimme verlichting en domotica steeds populairder

Slimme verlichting en domotica steeds populairder

Een lamp die vanzelf aangaat. Een bezoeker die aanbelt terwijl u niet thuis bent, maar wel een pakketje verwacht. Slimme verwarming en het Internet of Things. Veel aan huis gebonden techniek wordt steeds slimmer. En dat is maar goed ook. Want zonder slimme verlichting en domotica is uw woning lang zo comfortabel niet.

Slimme verlichting en domotica in opkomst

Huisautomatisering is dé woontrend van 2017. Huizen worden in toenemende mate uitgerust met slimme lampen, slimme verwarming en andere slimme apparaten. Is het niet ten gerieve van de bewoner zelf, dan verhoogt u hiermee de waarde van uw woning voor een mogelijke, toekomstige verkoop.

Het begint vaak met slimme verlichting of slimme verwarming

Domotica begint vaak klein. Met een (slimme) lamp die op afstand te bedienen is, via de smartphone. Met slimme verwarming, waarbij op afstand de cv-ketel alvast een graadje hoger wordt gezet, als u bijna thuis bent. Of met andere slimme apparaten, zoals automatische gordijnen, die op afstand te openen en te sluiten zijn.

Waar u ook mee begint – slimme verlichting, slimme verwarming of een slimme koelkast – vaak realiseren bewoners zich hierna pas hoe groot het gemak van slimme apparaten in huis is. En dan willen ze meer. Waarmee de stap naar complete huisautomatisering/domotica snel gezet is. Want aan een compleet uitgerust domoticaplatform zijn alle slimme apparaten aan huis eenvoudig te koppelen. Zeker als dat een draadloos domoticasysteem betreft.

De prijs van slimme verlichting en domotica

Veel slimme verlichting of domotica is al verkrijgbaar vanaf een zeer scherp geprijsd tarief. Natuurlijk is het wel zo dat de prijs toe zal nemen naarmate het systeem slimmer wordt, of betrouwbaarder.

Bedrade huisautomatisering is ook duurder dan draadloze huisautomatisering. Die extra kosten vertalen uiteraard wel door in de kwaliteit van het systeem. Bedrade domotica is krachtiger, flexibeler en over de gehele marge beter dan draadloze huisautomatisering.

Ook bij slimme verlichting zie je prijsverschillen terug. Er zijn instapmodellen waarbij de automatisering in de lamp zelf verwerkt is. Die lamp zelf is duurder dan standaard verlichting, dus het vervangen ervan is duurder dan het vervangen van een standaardlamp. Maar de aanschaf van zo’n slimme lamp is in eerste instantie wel goedkoper.

Er is ook slimme verlichting waarbij de domotica-aansluiting in de armatuur (de voet van de lamp) verwerkt is. Dit is in eerste instantie vaak duurder in aanschaf, maar als er een lamp sneuvelt, is het vervangen ervan wel goedkoper.

Slime verlichting
Huisautomatisering

Toepassing van slimme verlichting in huis

Slimme verlichting biedt volop mogelijkheden om uw huis sfeervoller en veiliger te maken:

  • Slimme inbouwspotjes in de badkamer die aangaan zodra de ruimte betreden wordt
  • Slimme LED-verlichting onder het bed die aangaat zodra u uit bed stapt, om zo de looproute naar het toilet te markeren
  • Slimme verlichting in de woonkamer die door middel van sferen kan worden geprogrammeerd en bediend met een tablet, smartphone of afstandsbediening
  • Slimme verlichting in keukenkastjes of keukenlades die aangaat zodra de la of het deurtje geopend wordt
  • Slimme buitenverlichting met een bewegingsmelder die aangaat zodra iemand uw woning benadert
  • Slimme tuinverlichting met een schemerschakelaar die aangaat zodra de zonder onder gaat om ene veilige achtertuin te garanderen. (Natuurlijk gaat deze slimme verlichting weer uit na een vooraf ingestelde tijd, zodat de lamp niet de hele nacht blijft branden.)

Toepassing van domotica in huis

  • Op het gebied van huisautomatisering zijn de mogelijkheden steeds uitgebreider:
  • Alles op het gebied van het Internet of Things – het Internet der Dingen – van een slimme koelkast tot een slimme yogamat tot een slim bad dat met de smartphone te bedienen is
  • Slimme verlichting (zie boven)
  • Slimme verwarming waardoor u altijd thuiskomt in een lekker warm huis en de energienota toch lekker laag blijft
  • Slimme toegangssystemen waardoor u op afstand kunt zien wie er voor de deur staat of vanuit uw slaapkamer of de huiskamer mantelzorgers of professionele zorgverleners toegang kunt geven tot uw woning
  • Slimme gordijnen of zonneschermen die met een druk op de knop openen of sluiten, zonder dat dit u kracht kost

Slimme verlichting/domotica stap voor stap

Het aanschaffen en plaatsen van domotica en/of slimme verlichting verloopt normaal gesproken volgens een aantal vaste stappen:

  • Inventarisatie van uw wensen op het gebied van slimme verlichting/huisautomatisering
  • Vaststellen van uw budget voor huisautomatisering
  • Voorstel van het domoticasysteem van uw keuze, inclusief een prijskaartje
  • Installatie en inregelen van de slimme verlichting / domotica door de Thuiscomfort-specialist
  • Uitleg van het gebruik van het domoticasysteem en ingebruikname
  • Indien gewenst: periodiek onderhoud van het domoticasysteem en advies over eventuele uitbreidingen van uw smart home

Slimme verlichting of domotica aanschaffen?

Wilt u meer weten over het onderwerp slimme verlichting of slimme woonhuizen met domotica? Neem dan contact op met de Thuiscomfort-specialist.